Jak vybírat příbory aneb rady při nákupu

4.3.2015

Příbory nejsou věcí, které bychom kupovali každý den. Přitom je ale dennodenně používáme. Co s tím? Jak poznat kvalitu? Přečtěte si našich pár rad a budete moudřejší. 

Dostatečný počet

Je logické, že v restauraci nebo v hotelu bude potřeba úplně jiný počet příborů než u vás doma. I tak je ale lepší mít lžící, vidliček, nožů a hlavně malých kávových lžiček o něco víc, než je počet členů domácnosti. Obecně se za minimum považuje dvojnásobek počtu osob, v případě rodin s dětmi je určitě potřeba množství ještě navýšit.  

Příbory lze kupovat jednotlivě po kusech, ale výhodněji vyjde celá souprava. Nejvíce se kupují sady příborů o 24 kusech, které mají lžíci, vidličku, nůž a kávovou lžičku pro šest osob. Větší příborové sady o 30, 60 či 72 dílech najdou uplatnění hlavně při větších oslavách. Většinou jejich součástí bývají servírovací a dezertní příbory

Kvalitní materiál

V dobách minulých hrál u stolování prim hliník. Dnes už je většina jídelních příborů vyrobena z nerezu, ale i tak je potřeba si kvalitu při nákupu pohlídat. Přečtete si recenze na výrobce a také se podívejte, jaké je přesné materiálové složení. Doporučit můžeme nerezovou ocel 18/10, nebo 18/0. Co toto označení znamená? Že do slitiny železa s uhlíkem bylo přidáno 18 % chromu a 10 nebo 0% niklu, přičemž nikl zvyšuje pevnost. Kvalitní nerezové příbory jsou odolné proti poškrábání a působení kyselin, jsou snadné na údržbu (lze mýt v myčce) a neovlivňují chuť jídla.

Nerez příbory lze na českém trhu zakoupit jako celokovové, nebo s dřevěnou či plastovou rukojetí. Mohou se hodit pro děti a starší lidi, pro které je držení klasického příboru již obtížnější. Na základě našich zkušeností bychom ale plastové ani dřevěné rukojetě nedoporučovali. Zalézají za ně zbytky jídla a mají menší životnost než kovové rukojetě. 

Stolování rodiny - výběr kvalitních nerezových příborů


Povrchová úprava

Samozřejmě velkou roli při výběru kuchyňských příborů hraje jejich vzhled. Nádherné jsou stříbrné příbory, které si však kvůli vyšší ceně může koupit přece jen méně lidí. U kvalitních nerez značkových příborů, například u výrobce Berndorf Sandrik, jsou v nabídce 4 povrchové úpravy – leštěná, pískovaná, broušená a zlacená.
Ať už si vyberete jakoukoliv, radíme si zapamatovat jméno modelové řady, když byste si třeba o rok později chtěli k příborům dokoupit naběračky nebo servírovací příbory. Přece jen není nad to, když při servírování všechno pěkně ladí.  

Dobrý poměr kvality a ceny

Často se nás zákazníci ptají: jaká je tedy orientační cena příborové sady, když nechceme luxusní stříbro, ale zase nestojíme o plechové výlisky, které se při trochu větším tlaku ohnou? Odpovídáme, že kvalitní 24dílnou sadu lze sehnat od zhruba 600 Kč, přičemž ale bude úplně hladká bez jakéhokoliv zdobení. S broušenou či pískovanou úpravou se ceny pohybují kolem 2 000 Kč.