Slavnostní prostření stolu
1. Ubrus, napron či prostírání
Ještě než se pustíte do skládání talířů, skleniček a příborů, nejprve musíte "obléknout" stůl, tedy dát ubrus. Pro slavnostní tabuli doporučujeme zvolit bílou barvu nebo další světlé odstíny. Velmi luxusně ale může působit i tmavý ubrus doplněný porcelánem a stříbrnými příbory. Na velký ubrus, který by měl o zhruba 20 až 30 centimetrů přesahovat hranu stolu, pak položte menší ubrus, takzvaný napron, nebo prostírání pod jednotlivé talíře. Obojí raději nepoužívejte, protože pak by tabule mohla vypadat přepláceně.
V kombinování barev ubrusu, napronu a prostírání rozhodně nezapomeňte na barvu ubrousků, tak aby vše pěkně ladilo. Také berte v potaz vyznění celé slavnosti. Například pro jarní oslavu je ideální zvolit pro ubrus a obrousky bílou, žlutou a zelenou barvu a přidat prostírání v přírodním stylu, například z palmových listů nebo bambusu.
2. Hluboký, mělký i dezertní talíř
Správně podle etikety patří na stůl nejprve podkladový talíř. Ten leží na stole po celou dobu stolování a slouží k tomu, aby se na něho pokládaly jednotlivé typy talířů. Nezapomeňte na něj položit ubrousek, aby talíře o sebe nevrzaly. Pokud chcete mít vše do detailu doladěné, tak talíř by měl být od okraje stolu vzdálen asi na délku jednoho palce.Jen pro pořádek zdůrazňujeme, že pro každé jídlo, tedy každý chod, patří nový čistý talíř. Pro polévku hluboký, na hlavní chod mělký a na zákusek dezertní. Pokud servírujete více chodů, například i předkrm, počet talířů se samozřejmě zvyšuje. Pokud se na nich nachází vzor, talíř otočíme tak, aby byl vzor vpravo.
Někdy se k jídlu přidává pečivo, jež se pokládá na malý talířek. Kam tento kus položit? Na levou stranu do horní části hlavního talíře. A také je určitě prospěšné vědět, že pečivo se neukusuje, nýbrž láme na malé kousky, které se následně vkládají do úst.
3. Pro každý chod jiný příbor
To, co dodává prostřenému stylu charakter svátečnosti, jsou už z dálky se blyštící jídelní příbory. Pokud jde o opravdu jedinečnou slavnostní příležitost, doporučujeme prostírat stříbrné příbory. Ty kromě luxusního vzhledu dokážou i velmi dobře eliminovat bakterie. Ke slavnostnímu prostírání stolu se stejně tak dobře budou hodit i sady nerezových příborů, jež seženete v pískovaném, leštěném i broušeném designu.
Při skládání příborů vedle talíře pamatujte na tři pravidla:
- na každý chod jiný příbor
- vedle sebe by měly ležet maximálně tři kusy, tedy například tři vidličky
- nejdále od talíře jsou příbory, které se budou používat nejdříve
Počítáte správně, máme za sebou tři chody. Jak se vypořádat s moučníkem? Dezertní příbory se umisťují nad talíř. Moučníková vidlička směřuje hroty doprava, dezertní lžička přesně opačně, tedy doleva.
4. Skleničky na vodu i víno
Vpravo od talíře mají své místo sklenice. Nejprve u špičky nože je sklenice na víno, za ní pak sklenice na vodu. Sklenice by měly být maximálně tři.
5. Ubrousek – textilní, nebo látkový
Samozřejmě velmi důležitou součástí, o které již byla řeč, jsou ubrousky. Mohou být papírové, nebo látkové. Prvně zmíněný typ se po ukončení jídla normálně nechá na talíři, naopak látkový se uloží vedle talíře. Během stolování se ubrousek pokládá na klín.