1. Ubrus, napron či prostírání

Ještě než se pustíte do skládání talířů, skleniček a příborů, nejprve musíte "obléknout" stůl, tedy dát ubrus. Pro slavnostní tabuli doporučujeme zvolit bílou barvu nebo další světlé odstíny. Velmi luxusně ale může působit i tmavý ubrus doplněný porcelánem a stříbrnými příbory. Na velký ubrus, který by měl o zhruba 20 až 30 centimetrů přesahovat hranu stolu, pak položte menší ubrus, takzvaný napron, nebo prostírání pod jednotlivé talíře. Obojí raději nepoužívejte, protože pak by tabule mohla vypadat přepláceně.

V kombinování barev ubrusu, napronu a prostírání rozhodně nezapomeňte na barvu ubrousků, tak aby vše pěkně ladilo. Také berte v potaz vyznění celé slavnosti. Například pro jarní oslavu je ideální zvolit pro ubrus a obrousky bílou, žlutou a zelenou barvu a přidat prostírání v přírodním stylu, například z palmových listů nebo bambusu.

2. Hluboký, mělký i dezertní talíř

Správně podle etikety patří na stůl nejprve podkladový talíř. Ten leží na stole po celou dobu stolování a slouží k tomu, aby se na něho pokládaly jednotlivé typy talířů. Nezapomeňte na něj položit ubrousek, aby talíře o sebe nevrzaly. Pokud chcete mít vše do detailu doladěné, tak talíř by měl být od okraje stolu vzdálen asi na délku jednoho palce.Jen pro pořádek zdůrazňujeme, že pro každé jídlo, tedy každý chod, patří nový čistý talíř. Pro polévku hluboký, na hlavní chod mělký a na zákusek dezertní. Pokud servírujete více chodů, například i předkrm, počet talířů se samozřejmě zvyšuje. Pokud se na nich nachází vzor, talíř otočíme tak, aby byl vzor vpravo.

Někdy se k jídlu přidává pečivo, jež se pokládá na malý talířek. Kam tento kus položit? Na levou stranu do horní části hlavního talíře. A také je určitě prospěšné vědět, že pečivo se neukusuje, nýbrž láme na malé kousky, které se následně vkládají do úst.

Rady při prostírání stolu

3. Pro každý chod jiný příbor

To, co dodává prostřenému stylu charakter svátečnosti, jsou už z dálky se blyštící jídelní příbory. Pokud jde o opravdu jedinečnou slavnostní příležitost, doporučujeme prostírat stříbrné příbory. Ty kromě luxusního vzhledu dokážou i velmi dobře eliminovat bakterie. Ke slavnostnímu prostírání stolu se stejně tak dobře budou hodit i sady nerezových příborů, jež seženete v pískovaném, leštěném i broušeném designu. 

Při skládání příborů vedle talíře pamatujte na tři pravidla:

  • na každý chod jiný příbor
  • vedle sebe by měly ležet maximálně tři kusy, tedy například tři vidličky
  • nejdále od talíře jsou příbory, které se budou používat nejdříve
Podle výše uvedeného se teď konkrétně podívejme, kam který druh jídelního příboru umístit. Jako příklad vezmeme klasické čtyřchodové menu skládající se z předkrmu, polévky, hlavního chodu a moučníku. Na malý talíř vlevo patří malý nožík na máslo. Do levé části dále patří vidličky, přičemž ta větší na hlavní pokrm je blíže talíři a vedle ní pak menší vidlička na předkrm. Na pravou stranu ve směru od talíře leží velký nůž na hlavní chod, polévková lžíce a úplně nejdále je menší nůž na předkrm. Příbory by měly být v rovině s dolním okrajem talíře a vzdálenost mezi nimi by měla být zhruba půl centimetru.

Počítáte správně, máme za sebou tři chody. Jak se vypořádat s moučníkem? Dezertní příbory se umisťují nad talíř. Moučníková vidlička směřuje hroty doprava, dezertní lžička přesně opačně, tedy doleva.
Náš konrétní příklad vycházel z předpokladu, že budete servírovat "běžné" jídlo. Pokud hodláte předkládat steaky, rozhodně zvolte steakové příbory, na ryby zase rybí příbory. Jestliže chcete hosty pohostit kávou, mějte připravené kávové lžičky (případně mokka lžičky) a v případě limonády nebo drinků zase dlouhé limonádové lžičky. Stále přitom platí pravidlo, že nejvzdálenější příbor od talíře se použije jako první. 
 

Jak správně prostřít stůl


4. Skleničky na vodu i víno

Vpravo od talíře mají své místo sklenice. Nejprve u špičky nože je sklenice na víno, za ní pak sklenice na vodu. Sklenice by měly být maximálně tři. 

5. Ubrousek  – textilní, nebo látkový

Samozřejmě velmi důležitou součástí, o které již byla řeč, jsou ubrousky. Mohou být papírové, nebo látkové. Prvně zmíněný typ se po ukončení jídla normálně nechá na talíři, naopak látkový se uloží vedle talíře. Během stolování se ubrousek pokládá na klín. 

6. Květiny, jmenovky či svíčky

Samozřejmě pěkná tabule není jen o správně poskládaných talířích, ubrouscích a příborech. Doprostřed stolu je potřeba ještě dodat dochucovací prostředky a konečný slavnostní šmrnc dodá květina. Dejte ale pozor, aby nebyla příliš aromatická, aby neopadávala a také aby nebyla příliš vysoká, neboť by překážela v komunikaci mezi hosty. Jako další doplňek můžeme zvolit svíčky, jmenovky nebo kamínky, vše ale decentně. I u slavnostního prostírání stolu platí, že méně je někdy více.