Umístění talířů, sklenic a příborů

Základ každého pěkně prostřeného stolu tvoří ubrustalíře a jídelní příbory. Protože na svatbách se většinou servírují čtyři chody – předkrm, polévka, hlavní jídlo a dezert (dort) – je potřeba více druhů talířů, skleniček a příborů. Jak mají být jednotlivé věci správně rozmístěny si můžete přečíst v jednom z našich článků v blogu. Ve zkratce jde o to, aby hlavní talíře byly uprostřed, menší talířek nalevo a sklenice napravo. Dezertní příbory jsou položeny nad talířem, ostatní pak v takovém pořadí, v jakém se budou jíst jednotlivé chody, například tedy nůž na předkrm bude dál od talíře než polévková lžíce. 

Originální příbory pro nevěstu a ženicha

Stále více snoubenců chce svatební stolování něčím ozvláštnit. Samozřejmě dnes jsou v nabídce různé bublifuky, výzdoby, svíčky, atd., jak se o tom ještě níže v článku zmíníme, ale v našem e-shopu jako první v Česku nabízíme speciální svatební příbory pro nevěstu a ženicha. Vyrobeny jsou z vysoce kvalitní nerezové oceli u slovenského výrobce Berndorf-Sandrik a sada vždy obsahuje polévkovou lžíci, nůž, vidličku, dezertní vidličku a kávovou lžičku. Výborné je, že tyto svatební příbory vám navždy zůstanou jako krásná památka na váš den D. 


Svatební příbor pro ženichaSvatební příbor pro nevěstu

Svatební prostření v elegantním i přírodním stylu

Samozřejmě možností, jak vyzdobit svatební stůl, je celá řada. Z čistě praktického hlediska určitě nesmí chybět ubrousky a jmenovky. Dále jsou k dozdobení využívány barevné organzy nebo, pokud preferujete přírodní styl, přírodní juta. Určitě by neměly chybět květiny, ideálně živé, případně sušené nebo umělé. Doporučujeme volit spíše nižší aranžmá, aby květiny hostům nebránily ve výhledu. 

Velmi pěkný vzhled vytvoří svíčky – a to buď ve vysokých stojanech, v malých kalíšcích nebo ve vázách jako plovoucí. Často jsou na stolech také poházené lístky růží, penízky či kamínky. Doporučujeme to s těmito drobnými ozdobami nepřehnat. Nejen aby pak stoly nebyly přeplácané, ale také se může stát, že na ozdoby položí host sklenici a ta se převrhne. 


Prostření svatebního stolu – svatební tabule v elegantním bílo-fialovém styluSvatba – prostření stolu v přírodním stylu