Proč koupit stříbrné příbory?

Přemýšlíte, proč byste si stříbrné příbory měli kupovat? Jaké jsou jejich výhody? A jaké nevýhody? Podívejme se na jednotlivé body po pořádku. Stříbrné příbory jsou vhodné pro slavnostní stolování, přeci jen nůž, lžička či vidlička ze stříbra vypadají jinak než z bežné nerezi. Ne nadarmo se o těchto luxusních příborech mluví jako o rodinném stříbře.

Krásný vzhled ale není jediná přednost. Stříbro je nejkvalitnějším kovem a zároveň nejzdravějším materiálem pro výrobu příborů. Jak to? Dokáže totiž eliminovat bakterie obsažené v potravinách. Navíc pokud chcete mít stříbrné příbory jako památku na nějakou událost, například svatbu, je možné do rukověti vyrýt věnování či datum. Jak už to tak bývá, každá věc má i své nevýhody. Jídelní příbory ze stříbra jsou o hodně dražší a měkčí, takže musíte více dbát na jejich údržbu.  

Rady při výběru

Při nákupu se nedívejte jen na vzhled a povrchovou úpravu, ale hlavně si pohlídejte kvalitu materiálu, v tomto případě ryzost stříbra. Kvalitní stříbrný příbor by měl mít označení ryzosti 925/1000. Tuto informaci zjistíte buď přímo na příboru (puncovní znak) nebo na dokladu v příborovém setu. V našem e-shopu prodáváme stříbrné příbory od prověřené značky Berndorf Sandrik, která za ryzost stříbra ručí. 

Tipy na čištění

Abyste si stříbrné příbory udržely co nejdéle blyštivé, doporučujeme je umývat ihned po skončení konzumace a to ručně (ne v myčce nádobí) s použitím neagresivních čistících prostředků. Poté je do sucha utřete měkkou utěrkou a uschovejte do těsně uzavřené krabice, nejlépe když každý kus ještě zabalíte do měkké látky. Při dalším použití potom příbory jen doleštíte měkkou utěrkou. 

I když budete při údržbě pečliví, přece jen po několika letech mohou příbory začít černat. Jak tedy vyčistit zašlé stříbrné příbory? Možností je celá řada. Jednou z nejsnazších a nejlevnějších je, že příbory vložíte do plastové nádoby, do níž jste předtím dali alobal. Pak už stačí jen posypat sodou a polít horkou vodou. Po několika minutách získáte příbory zase krásně lesklé a blyštivé. Dalšími tipy na čištění je použití zubní pasty (bez mikrogranulí) nebo zhruba 15minutová lázeň v octové vodě (na litr jedna lžíce octa). Samozřejmě jdou použít i různá chemická čistidla určená speciálně na čištění stříbrných předmětů. 



stříbrné příbory před vyleštěnímStříbrné příbory po vyleštění