Do myčky ano, ale správně 

Jak jsme již zmínili v úvodu, pro to, abyste měli při stolování pěkné lesklé příbory, doporučujeme dodržovat následující pětici zásad:

1. Alfou a omegou je koupit příbory, které jsou vyrobeny z opravdu kvalitní nereze. V praxi to znamená, že by měly mít označení 18/10 (chromniklová ocel – 18 % chromu a 10 % niklu), nebo 18/0 (chromová ocel – 18 % chromu). Díky tomuto složení slitiny nehrozí rezavění a je zajištěna zdravotní nezávadnost a snadná údržba.

2. Napodceňujte uložení. Radíme mít plastový rozdělovač, který bude na suchém místě a nebude se do něj prášit. Pro vaši snadnou orientaci je nejlepší, když má box zvlášť přihrádky pro lžíce, vidličky, nože a malé lžičky. 

3. Ať už se rozhodnete mýt jídelní příbory ručně, nebo v myčce, dodržujte pravidlo nenechávat je dlouho zašpiněné. I když třeba budete myčku pouštět až za několik hodin, příbory alespoň zběžně opláchněte. Zbavíte je tak zbytků agresivních solí a kyselin a významně tím prodloužíte jejich životnost. 

4. Jak už vyplynulo z předchozího bodu, námi nabízené nerezové příbory Berndorf Sandrik můžete mýt v myčce. Ukládejte je držadly dolů (tím se dobře vyčistí) a do stejného koše nedávejte chrominkolové a chromové příbory. Při mytí je nejlepší používat jemné čistící prostředky se změkčovadly. 
     

5. Jak se co nejefektivněji vyhnout zaschlým kapkám a nevzhledným mapám? Po umytí, ať už ručním, nebo v myčce, kuchyňské příbory ihned usušte měkkou utěrkou
 

K lesku pomůže voda se škorobem, nebo sodou

Samozřejmě tím, že se nerezové příbory používají každý den, dostávají opravdu zabrat. Proto je vhodné je jednou za čas (jednou, dvakrát do roka) více vyčistit. Osvědčily se nám dvě metody, které navrací lesk a odstraňují mapy: 

  • 10 minut vařit ve vodě, ve které se předtím vařily brambory. Poté příbory ihned osušit. 
  • Krátce vařit ve vodě s trochou jedlé sody a několika proužky alobalu. Zase ihned osušit.  

Údržba nerezových příborů