Správné držení příboru

Na stránkách našeho e-shopu e-pribory.cz už jste se mohli v článku Slavnostní prostření stolu dočíst, jak správně příbory na stůl naskládat. Jen na zopakování: pro každý chod berte vidličku či nůž z vnější strany, tedy od jevzdálenějšího místa směrem k talíři. Co se týče správného držení příboru, tak samozřejmě lžíce a pak následně nůž patří do pravé ruky, vidlička do levé, konce příborů mají končit v dlaních.

Lžíce

Lžíce se drží palcem nahoru a pokud se v polévce objeví větší kusy zeleniny či masa, krájejte je lžící, ne nožem. Lžíce by se neměla vkládat do úst úplně celá a rozhodně se vyhněte srkání. Po dojedení se lžíce ukládá do talíře rukojetí natočenou vpravo. 

Vidlička

Vidličku držte v horní části rukojeti mezi prostředníkem a palcem. Vždy dbejte na to, aby hroty směřovaly dolů. Pokud byste jedli specifický druh jídla, můžete vidličku otočit hroty nahoru, sousto nabrat a dát do úst. V určitých případech lze vidličku vzít do pravé ruky a používat ji jako lžíci.

Nůž

Také nůž se drží v horní části rukojeti mezi prostředníkem a palcem. Rozhodně ho nedávejte do úst a neolizujte. Také je potřeba pamatovat na to, že na určitá jídla jsou potřeba speciální nože a i vidličky. Například na ryby rybí příbory, na steaky zase steakové příbory. Při přerušení jídla se příbory zkříží, při dojedení se pak dají souběžně. Určitě se nepokládají použité příbory vedle talíře. 
Svoji zásadu držení mají i vinné sklenice. Vždy je držte za stopku, nevzniknout tak nevzhledné stopy a také se víno nebude zahřívat. 
 

Další zásady etikety stolování

Jak už bylo zmíněno, jídlo se nesrká a také je velmi neslušné mlaskat a mluvit s plnou pusou. Rovněž lokty nepatří na stůl a s tím souvisí, že se hodně lidí při uchopení ubrousku ptá nerudovskou otázkou: Kam s ním? Ubrousek, ať už papírový nebo látkový, si uložte do klína, kde jej ponechte po celou dobu stolování. Rozhodně je nevhodné, jej zastrkávat za oblečení!  
 
Když bychom se ještě zaměřili na správné sezení u jídla, ruce jsou vždy nad stolem, nebo lehce položeny na okraji, ale bez loktů. Hlava se nezklání k talíři, ale naopak sousto se donáší k ústům. 


Správné držení příboru