Vidlička je základ

Druhů těstovin je celá řada – tagliatelle, penne, lasagne, pappardelle, gnocchi, plněné tortelliny, .... a samozřejmě nejznámější špageti, správně po italsku spaghetti. Právě ty posledně zmiňované dělají při konzumaci díky jejich délce největší potíže. Jak se tedy s nimi správně podle etikety "poprat" a jaké použít jídelní příbory?

Rozhodně zapomeňte na krájení, nůž vůbec nebudete potřebovat. Do pravé ruky se místo nože dostane netradičně vidlička. Správný Italům postačí jen ona. Špagetu dají mezi zoubky vidličky, kterou opřou o talíř, a pak točí až vytvoří malé sousto. 

Na trhu jsou špagetové příbory

Přece jen ale zkonzumovat dlouhé špagety, zvlášť podávané s nějakou více tekutou omáčkou, kultivovaně jen s vidličkou, je pro většinu lidí obtížné, takže se nijak neprohřešíte proti etiketě, když přiberete do levé ruky lžíci. Opět budete špagety namotávat na vidličku a jako opora vám bude sloužit prohlubeň lžíce. Do úst vždycky vkládejte jen vidličku, ne lžíci! Stějně budete postupovat i při jedení makarónů. 
Pokud si dlouhé těstoviny dopřáváte častěji, seženete u nás vhodné špagetové příbory a také máme různé druhy italských strojků na těstoviny. A ještě jedna rada na závěr: Nezapomeňte, že těstoviny musíte vařit ve velkém množství osolené vody a bez oleje. Pak budou trochu lepivé a přilne k nim omáčka. 
 
Příbor na špagety