Správné držení příboru

Správné držení příboru
Na stránkách našeho e-shopu e-pribory.cz už jste se mohli v článku Slavnostní prostření stolu dočíst, jak správně příbory na stůl naskládat. Jen na zopakování: pro každý chod berte vidličku či nůž z vnější strany, tedy od jevzdálenějšího místa směrem k talíři. Co se týče správného držení příboru, tak samozřejmě lžíce a pak následně nůž patří do pravé ruky, vidlička do levé, konce příborů mají končit v dlaních.
Lžíce
Lžíce se drží palcem nahoru a pokud se v polévce objeví větší kusy zeleniny či masa, krájejte je lžící, ne nožem. Lžíce by se neměla vkládat do úst úplně celá a rozhodně se vyhněte srkání. Po dojedení se lžíce ukládá do talíře rukojetí natočenou vpravo.
Vidlička
Vidličku držte v horní části rukojeti mezi prostředníkem a palcem. Vždy dbejte na to, aby hroty směřovaly dolů. Pokud byste jedli specifický druh jídla, můžete vidličku otočit hroty nahoru, sousto nabrat a dát do úst. V určitých případech lze vidličku vzít do pravé ruky a používat ji jako lžíci.
Nůž
Svoji zásadu držení mají i vinné sklenice. Vždy je držte za stopku, nevzniknout tak nevzhledné stopy a také se víno nebude zahřívat.