Vážení zákazníci, ve dnech 24.7.- 27.7.2024 bude naše provozovna z technických důvodů uzavřena. Budeme se na Vás opět těšit 29.7.

Při konzumaci pomůže dezertní příbor  

Pokud jste pozváni na svatbu nebo třeba na večeři do luxusnější restaurace, lehce se můžete ocitnout v situaci, že budete potřebovat elegantně sníst například banán nebo meloun. Řešení vzít dané ovoce do ruky a prostě kousat je špatné. Správně podle etikety je potřeba většinou použit příbor.

Jak konkrétně se nejběžnější druhy ovoce jí?

  • Melounové či anansové plátky se krájí nožem na menší kousky a pak jí dezertní vidličkou
  • U banánu se nejprve odkrojí oba konce a pak nařeže slupka, která se namotá na vidličku. Následně se banán nakrájí na kolečka a jí pomocí dezertní vidličky. 
  • Bobulovité ovoce, jako jsou hrozny, jahody, třešně, se jedí rukama. Obsluha restaurace by měla donést takzvanou finger-bowl, tedy misku na opláchnutí prstů. 
  • Ještě drobnější ovoce – maliny, borůvky, ostružiny či brusinky – se konzumují dezertní lžičkou a stejně tak i kiwi, které má být rozkrojené na půlku. 
  • Velké peckové nebo jádrové ovoce, do kterého spadají jablka, broskve, meruňky a hrušky, se nejprve naporcuje nožem a pak jí vidličkou.   

 

Pokud se setkáte s jinými druhy ovoce a nebudete příliš vědět, jak na to, doporučujeme si vyhlédnout někoho, kdo evidetně je v etiketě stolování zběhlý, a ho pak napodobovat. Máte tak největší šanci se vyhnout nějakému trapasu. 
 

Konzumace ovoce příborem