Vážení zákazníci, ve dnech 24.7.- 27.7.2024 bude naše provozovna z technických důvodů uzavřena. Budeme se na Vás opět těšit 29.7.

Jiný tvar příborů na ryby

Pokud jste si někdy prohlíželi jídelní příbory, jistě jste si všimli, že se liší nejen materiálem a povrchovou úpravou, ale i tvarem. Především je to markantní u rybích příborů. Vidlička je širší a menší, podobná moučníkové, ale má normálně čtyři hroty. Nůž je tupý s hranou zalomenou do špičky, takže připomíná dlouhou lopatku. Tímto nožem se totiž křehké maso nekrájí, ale jen lehce odděluje od kostí.

Prim hrají nerezové příbory

V současné době si rybí příbory můžete zakoupit s různou povrchovou úpravou – broušené, pískované, leštěné i zlacené. Doporučujeme určitě kupovat nerezové příbory, které vynikají krásným vzhledem, snadnou údržbou (lze mýt v myčce) a dlouhou životností. V našem e-shopu e-pribory.cz nabízíme rybí příbory z kvalitní oceli s 18% přídavkem chrómu a 10% přídavkem niklu. Materiál označovaný jako 18/10 má vysokou korozní odolnost vůči roztokům solí, masu a krvi. 

Postup při vykosťování

Pokud nejde již o nějaké filé nebo smaženou rybu, obvykle se ryby servíruje celá, tedy i s hlavou a ploutvemi. Postup vykosťování se může mírně lišit, záleží, jestli rybu budete jít s kůží nebo nikoliv. Vždy je však potřeba si nejprve na talíři nebo podnosu udělat dostatek místa. Poté rybu naříznete na hřbetu od hlavy k ocasní ploutvi. Nožem zasunutým pod hlavu  se dostanete na páteř a jednoduchým řezem odříznete jedno ze čtyř filet nad páteřní kostí. Následně pomocí vidličky, která drží mezi svými zuby páteřní kost u ocasu, vyjmete celou páteř i s hlavou. Vše položíte na odkládací talířek. Na něj odkládáte i další kosti, které během konzumace najdete. Kosti ale nevyplivujete ani je nevybíráte prsty, ale používáte vidličku. 
 
Pokud si chcete rybu pokapat citronem, nejprve do něj několikrát píchnete vidličkou a poté ho jemně v rukách vymáčknete. 
 

Ryba na talíři s rybími příbory – v článku jak správně používat rybí příbory?