Při konzumaci pomůže dezertní příbor  

Pokud jste pozváni na svatbu nebo třeba na večeři do luxusnější restaurace, lehce se můžete ocitnout v situaci, že budete potřebovat elegantně sníst například banán nebo meloun. Řešení vzít dané ovoce do ruky a prostě kousat je špatné. Správně podle etikety je potřeba většinou použit příbor.

Jak konkrétně se nejběžnější druhy ovoce jí?

  • Melounové či anansové plátky se krájí nožem na menší kousky a pak jí dezertní vidličkou
  • U banánu se nejprve odkrojí oba konce a pak nařeže slupka, která se namotá na vidličku. Následně se banán nakrájí na kolečka a jí pomocí dezertní vidličky. 
  • Bobulovité ovoce, jako jsou hrozny, jahody, třešně, se jedí rukama. Obsluha restaurace by měla donést takzvanou finger-bowl, tedy misku na opláchnutí prstů. 
  • Ještě drobnější ovoce – maliny, borůvky, ostružiny či brusinky – se konzumují dezertní lžičkou a stejně tak i kiwi, které má být rozkrojené na půlku. 
  • Velké peckové nebo jádrové ovoce, do kterého spadají jablka, broskve, meruňky a hrušky, se nejprve naporcuje nožem a pak jí vidličkou.   

 

Pokud se setkáte s jinými druhy ovoce a nebudete příliš vědět, jak na to, doporučujeme si vyhlédnout někoho, kdo evidetně je v etiketě stolování zběhlý, a ho pak napodobovat. Máte tak největší šanci se vyhnout nějakému trapasu. 
 

Konzumace ovoce příborem