Jiný tvar příborů na ryby

Pokud jste si někdy prohlíželi jídelní příbory, jistě jste si všimli, že se liší nejen materiálem a povrchovou úpravou, ale i tvarem. Především je to markantní u rybích příborů. Vidlička je širší a menší, podobná moučníkové, ale má normálně čtyři hroty. Nůž je tupý s hranou zalomenou do špičky, takže připomíná dlouhou lopatku. Tímto nožem se totiž křehké maso nekrájí, ale jen lehce odděluje od kostí.

Prim hrají nerezové příbory

V současné době si rybí příbory můžete zakoupit s různou povrchovou úpravou – broušené, pískované, leštěné i zlacené. Doporučujeme určitě kupovat nerezové příbory, které vynikají krásným vzhledem, snadnou údržbou (lze mýt v myčce) a dlouhou životností. V našem e-shopu e-pribory.cz nabízíme rybí příbory z kvalitní oceli s 18% přídavkem chrómu a 10% přídavkem niklu. Materiál označovaný jako 18/10 má vysokou korozní odolnost vůči roztokům solí, masu a krvi. 

Postup při vykosťování

Pokud nejde již o nějaké filé nebo smaženou rybu, obvykle se ryby servíruje celá, tedy i s hlavou a ploutvemi. Postup vykosťování se může mírně lišit, záleží, jestli rybu budete jít s kůží nebo nikoliv. Vždy je však potřeba si nejprve na talíři nebo podnosu udělat dostatek místa. Poté rybu naříznete na hřbetu od hlavy k ocasní ploutvi. Nožem zasunutým pod hlavu  se dostanete na páteř a jednoduchým řezem odříznete jedno ze čtyř filet nad páteřní kostí. Následně pomocí vidličky, která drží mezi svými zuby páteřní kost u ocasu, vyjmete celou páteř i s hlavou. Vše položíte na odkládací talířek. Na něj odkládáte i další kosti, které během konzumace najdete. Kosti ale nevyplivujete ani je nevybíráte prsty, ale používáte vidličku. 
 
Pokud si chcete rybu pokapat citronem, nejprve do něj několikrát píchnete vidličkou a poté ho jemně v rukách vymáčknete. 
 

Ryba na talíři s rybími příbory – v článku jak správně používat rybí příbory?